אתם צעירים בני פחות מ 60?
גם אם אתם בטוחים כי עריכת צוואה אינה קשורה אליכם, כדאי לכם לקרא את המשך המאמר.
הדיעה הרווחת הינה, כי עריכת צוואה מומלצת לותיקים בלבד. ואולם, דוקא הכרת המציאות המשפטית, תגלה כי עריכת צוואה חיונית ורצויה גם לזוגות צעירים יותר. נביא מספר דוגמאות שיבהירו לנו מדוע.
בני זוג נשואים עם ילדים קטינים מתחת לגיל 18
במידה ובני הזוג הללו לא ערכו צוואה, כמו רבים אחרים…
אם חס וחלילה, אחד מהם ילך לבית עולמו בשל תאונה, מחלה או סיבה אחרת, ובהעדר צוואה, עפ"י החוק- יחולק רכושם כך: בן הזוג הנותר בחיים, יורש את המיטלטלין ואת מכונית המשפחה. שאר העזבון, אשר בד"כ הנתח הגדול בו הינו דירת המשפחה מחולק מחציתו לבן הזוג הנותר בחיים ומחציתו לילדי הנפטר (שבמקרים רבים הינם גם ילדי בן הזוג הנותר).
בראש הראשונה, מוצא לפתע ההורה הנותר בחיים, את ילדיו, שותפים עימו מבחינה משפטית בדירה ובכל רכושו. לימים אם ירצה אם ירצה אותו הורה למכור את דירת המגורים בה חיה המשפחה (או כל נכס המקרקעין אחר שהיה בעיזבון), אם בשל רצון לעבור דירה, אם בשל צורך כלכלי או אחר, הוא יצטרך לקבל את אישור בית המשפט למכירה, וזאת בשל רצון ביהמ"ש להגן ולשמור על זכויות הילדים הקטינים שהינם בעלי זכויות בנכס המקרקעין מכח הירושה.
כיצד עריכת צוואה היתה פותרת את המורכבות הזו?
בעריכת צוואה הדדית, בה מוריש כל אחד מבני הזוג את עזבונו (ובתוכו נכסי המקרקעין) לבן הזוג הנותר בחיים, מוענקת למעשה לבן הזוג הנותר הרשות והיכולת לפעול באופן עצמאי וללא תלות בבית המשפט. רק לאחר 120 שנה של ההורה השני מחולק העיזבון כולו בין הילדים. ממילא, עריכת צוואה, היתה גם מונעת את הצורך בפניה לבית המשפט. (וראו בהרחבה במאמר "צוואה הדדית")
ומה הדין במקרה ויש לנו ילדים בגירים מעל גיל 18?
גם אם לבני הזוג יהיו בעת הפטירה של אחד מהם ילדים בגירים, הרי שתדרש הסכמתם למכירת הדירה אשר בה יש להם זכויות מכח חוק הירושה. ההנחה הבריאה הינה, כי בנים בוגרים ירצו תמיד את טובת הוריהם וחלילה לא יעמדו כמכשול בפני רצונו של ההורה הנותר בחיים. יחד עם זאת, ועל מנת חלילה, לא להעמיד את הילדים בניסיון, ולא להיות תלויים ברצונם הטוב, הדרך הטובה והנכונה ביותר הינה כאמור לערוך צוואה כפי שכבר נכתב.
כיצד נשמר על זכויות ילדינו במידה ובן הזוג הנותר ירצה להתחתן בשנית?
אין ספק כי נישואים שניים של בן הזוג הנותר בחיים, יביאו טוב ואושר לו ולמעשה לכל בני המשפחה ולוואי ובעז"ה תזכה המשפחה לכך. יחד עם זאת, מומלץ מאד לערוך עם הנישואים החדשים, הסכם יחסי ממון וזאת, במטרה לשמור על הנכסים שנצברו בנישואים הראשונים עבור ילדי בני הזוג מנישואים אלו. בהסכם קובעים במפורש אילו נכסים ישארו בבעלות בלעדית של כל אחד מבני הזוג בנישואים השניים, ואילו נכסים יהיו מעתה בבעלות משותפת.
ואם כך, ניתן להוסיף בצוואה ההדדית של בני זוג בנישואים הראשונים (צעירים בעיקר), כי במידה ובן הזוג הנותר בחיים יתחתן בשנית, הוא מתחייב לערוך עם חתונתו מחדש, הסכם יחסי ממון ובאמצעותו להבטיח כי זכותם של הילדים המשותפים בכל הנוגע לעזבונו של בן הזוג שנפטר, תשמר.
והנקודה הבאה אפילו יותר חשובה
בצוואה ביכולתכם לכתוב, מי תרצו שיגדל את ילדיכם במקרה וחס וחלילה, תסיימו שניכם את חייכם ועדין יהיו לכם ילדים קטינים בני פחות מגיל 18. לצערנו אסונות קורים. זכורים לנו היטב פיגועים בהם אבדו שני ההורים, תאונות דרכים קשות ואפילו אסון משפחת בירן מתאונת הרכבל באיטליה, בה נהרגו שני ההורים ואח נוסף של הקטין איתן שהיה הניצול היחיד מהאסון. הורים שיפרטו בצוואה, מי ירצו שיהיו האפוטרופסים של ילדיהם והיכן יגדלו, יחסכו למשפחותיהם מאבקים מיותרים (כפי שראינו לצערינו אצל משפחת בירן) ויוסיפו תמיכה וביטחון לילדיהם ולמשפחות שגם כך מאד כאובות.
על אילו תחומים חשוב שתתייחסו למקרה של אסון?
במסגרת החשיבה על האפוטרופסות, ישקלו גם שיקולים חינוכיים, כמו אצל מי מהקרובים ימשיכו הילדים לגדול ולהתחנך באופן המתאים להשקפת חייכם. תבחן גם האפשרות לשמירה על מקומם הטבעי של הילדים (למשל במקרה של קרובים הגרים בסמוך לבית המשפחה, כך שסביבתם הטבעית של הילדים יכולה להשמר). בנוסף, יבחנו ההורים על מי הם סומכים בעניינים כספיים, כך שיוכלו לשמש אפוטרופוס לרכושם של הקטינים. אמנם בסופו של דבר ינתן האישור הסופי לאפוטרופסות ע"י בית המשפט, אך ביהמ"ש יתחשב ביותר ברצון ההורים ובטובת הילדים. חשוב לדעת, כי בכל מקרה בו חלק מירושה ניתן לקטין, ביהמ"ש ימנה מנהל עיזבון לרכוש הקטין. מנהל העיזבון יכול שיהיה האפוטרופוס הטבעי (במקרה בו אחד מההורים נפטר, והשני נותר בחיים), או במקרה בו נפטרו שני ההורים- אחד מקרוביו של הקטין או אפוטרופוס חיצוני. במידה שההורה או ההורים שנפטרו, הותירו צוואה ובה כתבו הנחיות ברורות כיצד יירש הקטין את הירושה, יקלו ההנחיות מאד על ביהמ"ש לקביעת האופן כיצד ינוהל עזבונו של הקטין.
לסיכום: ישנן מספיק סיבות משמעותיות, מדוע כדאי גם לזוג עם ילדים קטינים, לערוך צוואה. לסיבות נוספות הנכונות לכל זוג ולכל אדם, מומלץ לקרא את המאמר הראשי "מדוע חשוב לעשות צוואה".