ייפוי כח מתמשך סקירה מורחבת

ייפוי כח מתמשך סקירה מורחבת

יפוי כח מתמשך חלופה לאפוטרופסות

ייפוי כח מתמשך הוא כלי משפטי חדש, אשר נועד להוות אלטרנטיבה למינוי אפוטרופוס. מינוי אפוטרופוס הינו הליך לא קצר הנעשה בבית המשפט, בשלב בו האדם הזקוק לאפוטרופוס כבר איבד את כשירותו לדאוג לעצמו ולענייניו. יכולתו בשלב זה להביע את רצונו לגבי מי ימונה לו כאפוטרופוס ומה יהיו סמכויותיו, הינה כמעט בלתי אפשרית אם בכלל. לעומת זאת, ייפוי כח מתמשך נערך כאשר הממנה בריא ובעל יכולות לקבל החלטות בענייניו והוא זה שקובע מי ידאג לו ולענייניו בעתיד ובאיזה היקף.

מינוי מס מיופי כח

האדם הממנה יכול להחליט על מינוי מיופה כוח יחיד או מספר מיופיי כוח. עליו לקבוע אם מיופיי הכוח יפעלו במשותף או בנפרד, מהו היקף הסמכויות והאחריות של כל אחד מהם, וכן מי יכריע במידה ויש מחלוקת ביניהם. בשיחה עם עוה"ד יעלו השיקולים השונים לכאן ולכאן.

התחומים בהם עוסק ייפוי הכח המתמשך:

יפוי כח מתמשך בעניינים אישיים

ייפוי כוח מסוג זה מתייחס לרווחתו האישית של האדם, לצרכיו היומיומיים, למקום מגוריו, לבריאותו, לענייניו הגופניים, הנפשיים או החברתיים.

ייפוי כוח מתמשך בענייני רכוש

ייפוי כוח מסוג זה מתייחס לטיפול בכלל נכסיו, כספיו והתחייבויותיו של האדם. אף שיפויי הכח המתמשך נכנס לתוקף רק לאחר שהממנה נמצא כלא כשיר לטפל בעצמו ובענייניו, בנוגע לענייני הרכוש, מתיר החוק לקבוע כי יפוי הכח המתמשך יכנס לתוקף באופן מיידי או מתי שיקבע הממנה.

יפוי כח מתמשך בעניינים רפואיים

סמכות לקביעת טיפולים ובדיקות, בחירת רופאים ומוסדות טיפול, החלטה על סוגי טיפול, ועוד.

הנחיות מקדימות בכל התחומים

הממנה יכול לקבוע קביעה כללית – כי מיופה הכוח הוא האדם המוסמך לקבל בשמו החלטות עתידיות ובכך להשאיר למיופה הכוח את שיקול הדעת לגבי תוכן ההחלטות שיקבל. פעמים רבות, הממנה מבקש לקבוע הנחיות מקדימות ובהן לפרט, מהו רצונו לגבי תוכן ההחלטות שיתקבלו בנושאים השונים.

פעולות הדורשות הסמכה מפורשת בייפוי הכוח המתמשך או אישור בימ"ש

כפי שכבר אמרנו, ייפוי הכח המתמשך הינו כלי מבוסס אמון בין הממנה למיופה הכח, ולכן אין דרישה לפיקוח קבוע של האפוטרופוס הכללי על פעולותיו של מיופה הכח. יחד עם זאת, המחוקק בקש להגביל במידת מה את כוחו של מיופה הכח, ולשם כך, דרש שהממנה, יכתב במפורש בייפוי הכח אם הוא מעניק למיופה הכח את האפשרות לבצע פעולות מסוימות (לדוגמא: מתן תרומות ומתנות בסכומים מסוימים). בנוסף, קבע המחוקק, כי פעולות מהותיות אחרות מחייבות קבלת אישור בית משפט, אף אם הממנה העניק במפורש הסמכה לבצען, ובודאי אם לא ציין זאת במפורש (לדוגמא: עסקאות במקרקעין, מתן מתנות בסכומים גבוהים במיוחד).

אדם מיודע

דרך נוספת, שמטרתה להגביל במידת מה את כוחו של מיופה הכח, הינה לציין בייפוי הכח המתמשך, אדם מיודע (או מספר אנשים) שיקבל מידע או דיווחים ממיופה הכוח על החלטות שקיבל ועל פעולות שביצע. בד"כ בוחרים הממנים, לציין כמיודעים את שאר ילדיהם, שלא מונו כמיופי כח. בצעד זו, הופכים כל הילדים לשותפים ומעורבים בדאגה להורים ולרכושם. כך תורם מינוי המיודעים גם לשותפות ושלום בית בין הילדים כולם.

עריכה וחתימה על יפוי כח מתמשך בפני עו"ד

חתימה על ייפוי כוח מתמשך דורשת ליווי מקצועי של עורך דין שהוסמך במיוחד לכך ע"י משרד המשפטים. יפויי הכח המתמשך מופקד אינטרנטית אצל האפוטרופוס הכללי ע"י עוה"ד או הממנה עצמו

הכנסת ייפוי כוח לתוקף

במידה ומצבו של הממנה הורע וברצונכם להכניס את יפויי הכח המתמשך לתוקף, תוכלו לעשות זאת באופן מקוון דרך האיזור האישי של מיופה הכח באתר השירותים והמידע הממשלתי. יהיה עליכם לחתום על טופס הצהרה בנוגע לכניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך ולהוסיף מסמכים נוספים רלוונטיים, אם נדרשו בהתאם להוראותיו של הממנה בטופס ייפוי כוח מתמשך. לאחר מס ימים בודדים, תתקבל מהאפוטרופוס ההודעה בדבר הכנסת ייפוי הכח המתמשך לפועל. מיופה הכח יוכל לפעול מעתה בעלי הממנה עם הצגת האישור בפני הבנקים ושאר המוסדות.

אולי יעניין אותך גם:

צרו איתנו קשר

אשמח לעמוד לשירותכם במקצועיות וברגישות

דילוג לתוכן