צוואה וייפוי כח מתמשך- מה תפקידו של כל מסמך?

צוואה וייפוי כח מתמשך- מה תפקידו של כל מסמך?

אז בואו ונעשה סדר. צוואה נדרשת לאחר 120 שלנו, ומטרתה המרכזית להסדיר את חלוקת רכושנו ליקרים לנו. ייפוי כח מתמשך הינו מעין "תעודת ביטוח" אישית לנו עצמנו, אם חלילה לא נהיה בכשרות מנטלית בחיינו, ובו מוסדר מי יטפל בנו וברכושנו.

מומלץ ואפילו חובה על כל אדם לחתום על שני מסמכים אלו, ובטח לוותיקים שבינינו. שני המסמכים נותנים מענה שלם לדאגה לעתידנו, לפחות מבחינה משפטית.

האם חובה להעזר בעו"ד לצורך עריכת המסמכים?

ייפוי כח מתמשך ניתן לערוך  רק בעזרת עו"ד אשר עבר הכשרה מיוחדת של משרד המשפטים.

צוואה רגילה, אמנם ניתן לערוך לבד אם בכתב יד ואם בעזרת עדים, אבל התייעצות עם עו"ד יכולה למנוע טעויות ועוגמות נפש ולהביא לתוצאה המיוחלת הן בחלוקה הנכונה של הרכוש במשפחתנו, והן בדאגה לשלום בית בין היורשים השונים.

יתירה מזאת, צוואה הדדית, בה שני בני הזוג עורכים יחד צוואות המסתמכות זו על זו, מתוך רצון לדאוג קודם כל לבן הזוג הנותר בחיים ורק לאחר 120 שלו- לדאוג לילדים, הינה מורכבת יותר, ועזרה של עו"ד במקרה זה הינה משמעותית אף יותר.

בנוסף, עריכת צוואה שתהיה תקפה הן עפ"י החוק והן עפ"י ההלכה, הינה מורכבת ודורשת מומחיות רבה בדיני חושן משפט. לאור זאת, מומלץ להעזר בעו"ד הבקי בדינים המיוחדים והמורכבים של צוואה עפ"י ההלכה.

מה יקרה אם אדם לא חתם על מסמכים אלו?

במידה ואדם לא חתם על ייפוי כח מתמשך והפך להיות לא כשיר, תאלץ משפחתו לפנות לבית המשפט ולהתחיל הליך לא קצר של מינוי אפוטרופוס. הליך זה הינו יקר ואורך מס חודשים. ביהמ"ש הוא שקובע מי יתמנה לאפוטרופוס ומבלי שיש יכולת לשאול את האדם עצמו, מי היה רוצה שיטפל בו וברכושו. האפוטרופוס שמונה מחוייב בדיווח כספי  מדי שנה לאפוטרופוס הכללי ובקבלת אישור בימ"ש לפעולות מיוחדות.

במידה ואדם לא ערך צוואה, יחולו על רכושו הוראות חוק הירושה, הקובע כי ברכושו יתחלקו במידה שווה בת/בן זוגו וילדיו. במידה ואדם רצה להוריש את רכושו באופן אחר, לא ניתן יהיה לעשות בשלב זה דבר, וחלוקה אחרת תהיה תלויה רק ברצונם הטוב של היורשים.

חשוב לדעת, כי חלוקה עפ"י חוק הירושה הינה שונה מהותית מדיני הירושה ההלכתיים. הסתמכות על דיני חוק הירושה וחלוקת הרכוש בין האשה, הבנים והבנות, בהתאם להוראות החוק, תהיה מנוגדת לדין תורה ועלולה להכשיל את היורשים במעבר על דיני גזל. מומלץ לקרא בהרחבה את המאמרים ההלכתיים באתר.

לסיכום: מומלץ לערוך עוד היום צוואה וייפוי כח מתמשך, ולדעת שעשיתם כל שביכולתכם מבחינה משפטית, לדאוג לעתידכם ולעתיד רכושתכם.

אולי יעניין אותך גם:

צרו איתנו קשר

אשמח לעמוד לשירותכם במקצועיות וברגישות

דילוג לתוכן