מהי צוואה הדדית ומהם יתרונותיה?
צוואה ששני בני זוג הסכימו לגבי תוכנה, והם עורכים אותה יחד (במסמך אחד, או בנפרד בשני מסמכים נפרדים שנחתמו במקביל), באופן שהוראותיה מסתמכות על ההוראות המקבילות של הצוואה של בן הזוג האחר
עריכת צוואה הדדית מעניקה מצד אחד לבן הזוג הנותר בחיים, שקט וביטחון ע"י הענקת בעלות מלאה על כל הרכוש של שני בני הזוג. ומאידך, מאפשרת את רצון שני ההורים, לדאוג לילדיהם לאחר 120 של שניהם.
נדגים בעזרת מקרה קלאסי
כל אחד מבני הזוג מוריש את כל עזבונו לבן הזוג השני, ורק במות השני עובר כל הרכוש לילדים. צוואה הדדית יכולה לתת מענה למקרה המורכב בו במות אחד ההורים, מחולק עזבונו בין בן/בת זוגו ובין ילדיו, וכתוצאה מכך, מוצא עצמו ההורה הנותר בחיים, שותף כלכלית עם ילדיו שלו בביתו וברכושו. מציאות זו אינה בריאה והיא מעמידה את ההורה הנותר בחיים, נתון ל"כיבוד ההורים" של ילדיו הבגירים ולוויתור מצידם לקבל במיידי את זכותם בהתאם לחוק הירושה. במידה ונותרו ילדים קטינים המציאות הינה מורכבת אף יותר, וההורה הנותר מחיים הופך להיות "אפוטרופוס ממונה" על ילדיו ונתון תחת סמכותו של האפוטרופוס הכללי. להרחבה מומלץ לקרא את המאמר "זוג צעיר- למה מומלץ גם לכם לעשות צוואה?".
בצוואה ההדדית, ניתן לקבוע כי בן הזוג הנותר יהיה רשאי לעשות ברכוש כרצונו, או לקבוע הוראות מגבילות במטרה לשמור על זכות הילדים בעיזבון (למשל שאם יתחתן בשנית, יערך לפני חתונתו הסכם ממון).
ביטול צוואה הדדית
היות ומדובר בשתי צוואות המסתמכות זו על זו, ביטול אחת מהצוואות ע"י אחד מבני הזוג, יגרור גם את ביטולה של הצוואה של בן הזוג השני.
במידה והביטול נעשה לאחר שבן הזוג השני כבר נפטר, השאלה תהיה האם כבר חולק העיזבון.
כל עוד לא חולק העיזבון- בן הזוג שנותר בחיים והמבקש לבטל את הצוואה, יסתלק לטובת ילדו מכל חלק בעיזבון שהיה אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית. ובמידה וכבר חולק העיזבון- בן הזוג שנותר בחיים והמבקש לבטל את הצוואה, ישיב כל מה שירש לפי הצוואה ההדדית לעיזבון בעין או את שוויו.
האם ניתן לערוך צוואה הדדית הלכתית?
ודאי שאפשר. רק עריכת צוואה שתהיה לא רק תקפה חוקית אלא גם הלכתית, נותנת מענה שלם, לאדם ירא שמים המעוניין, שגם לאחר 120 שנה שלו, לא יפגע חלילה בהוראות התורה ולא יכשיל את ילדיו בגזל או בויכוחים ביניהם האם ללכת עפ"י החוק או עפ"י התורה. דוקא עריכת צוואה חוקית והלכתית תביע את רצונכם להמשיך ללכת בדרך התורה וההלכה ולחנך את ילדיכם לדרך זו.