כל חייכם דאגתם למשפחה? אם כך עריכת צוואה היא צעד חשוב ביותר עבורכם
זכיתם להקים בית, ללדת ילדים, לחבוק נכדים ואולי אפילו נינים. עמלתם כל השנים לבנות למשפחה מקום בטוח ויציב, וב"ה הנכם רואים ברכה בעמלכם. עכשו זה הזמן לדאוג למשפחה גם אחרי 120 שלכם. זה אולי נשמע רחוק, ובעז"ה עוד תזכו לשנים רבות וטובות, אבל דוקא הידיעה שתכננתם את העתיד, כעת, כשאתם עדין במיטבכם, היא שתתן לכם שקט וביטחון שעשיתם כל שביכולתכם למען אהובכם.
כיצד עריכת צוואה תעניק לנו שקט וביטחון?
במקרה שלא תערכו צוואה, יחולו אחרי 120 שלכם הוראות חוק הירושה, אשר מחלק את עזבונו של אדם בהוראות ברורות מהן לא ניתן לסטות. ואולם, אתם אלו היודעים מה הכי טוב עבור משפחתכם, וכיצד נכון לחלק את כל אשר רכשתם ועמלתם במהלך חייכם. לכן, דוקא עריכת הצוואה תעניק לכם את השליטה לבחור, כיצד לחלק ולדאוג לכל אחד מאהובכם. בנוסף, עריכת צוואה תבטיח ביטחון ושליטה גם לעתידכם שלכם עוד לפני 120 שלכם. אתם שואלים כיצד?
הבעייתיות בהוראות חוק הירושה
במקרה הקלאסי שבו נפטר אחד מבני הזוג ומותיר אחריו בן זוג וילדים, הרי שעל פי חוק הירושה, עזבונו של הנפטר מתחלק מחציתו לבן הזוג הנותר בחיים, ומחציתו לילדים. בן הזוג, אשר זה עתה מתמודד עם אסון שארע לו, מוצא עצמו מתמודד עם מציאות לא צפויה – הוא ממשיך לחיות בבית שלפתע, בבת אחת, לא שייך לו במלואו. ילדיו הופכים להיות, מבחינה משפטית, שותפיו בביתו ובחשבונות הבנק שלו עצמו. אמנם, כולנו תקוה כי, בין ההורים לילדים קשר הדדי חם ודואג , ומתוך כיבוד הורים יעשו הילדים כל שביכולתם על מנת לדאוג להוריהם הכי טוב שאפשר, ואף על פי כן, העצמאות והיכולת השליטה המלאה של ההורה הנותר בחיים, איבדה מכוחה. (להכרת הוראות חוק הירושה ביתר פירוט- ראו בהרחבה במאמר "מי הם הזוכים בירושה עפ"י חוק הירושה")
כיצד תבטיח עריכת צוואה את השליטה, הביטחון שלנו ואפילו את שלמות המשפחה?
בצוואה ביכולתכם לקבוע מי יהנה מכל רכושכם לאחר 120 שלכם ואיזה חלק יקבל כל אחד מהנהנים. יתירה מזאת, תוכלו להחליט כי כל רכושכם יעבר לבן הזוג הנותר ורק לאחר 120 שלו יתחלק רכושכם בין הילדים (וראו על כך בהרחבה במאמר "צוואה הדדית"). כך תבטיחו גם את עצמאותו ובטחונו הכלכלי של בן הזוג הנותר בחיים, וגם את רצונכם לדאוג שרכושכם יחולק לילדיכם.
הידיעה כי ההורים ערכו צוואה ובה הביעו את רצונם כיצד יחולק רכושם, שבד"כ מחולק שווה בשווה בין הילדים, יש בה בכדי להשרות בין הילדים שלום ואחוה, ולכם שקט ושמחה, שגם לאחר 120 שלכם, עשיתם כל שביכולתכם להבטיח את שלמות המשפחה.
מה עושים במקרה ומדובר בנישואים שניים, או לחילופין במקרה של זוג פרוד ובמקרים מורכבים נוספים? במקרים מורכבים, עריכת צוואה נדרשת אף יותר וזאת מתוך רצון להבטיח שאכן רצונכם הוא שיקבע כיצד יחולק רכושכם. מי יזכה בו ומי לא יזכה, ולא יחולק בהתאם להוראות החוק היבשות אשר אינן מותאמות למציאות מורכבת. לכן, חשוב שתעזרו בעו"ד מקצועי אשר יוכל לעמוד אתכם על האפשרויות השונות המשפטיות העומדים לרשותכם.
שמעתי שיש העושים "צוואה הלכתית", למה הכוונה ומה הצורך בצוואה מיוחדת שכזו?
הוראות חוק הירושה, הקובעות כיצד יחולק עזבונו של אדם שלא ערך צוואה, אינן תואמות את הוראות התורה הנוגעות לחלוקת רכושו של אדם. מנגד, גם הוראות התורה אינן תואמות את החיים הנהוגים היום האמונים על עצמאות ושיוויון בין המינים. נאמר בקצרה (ומומלץ לקרא בהרחבה על משמעותה של צוואה הלכתית במאמרים באתר), כי עפ"י התורה, אשה אינה יורשת את בעלה אלא מקבלת זכות להמשיך ולגור בדירתם המשותפת עד 120 שלה. במידה ותרצה לעבור דירה, זכות זו מתבטלת. עפ"י הלכות התורה, הבנות גם הן אינן יורשות, היות וההנחה הינה שהן תנשאנה ותתמכנה ע"י בעליהן. לאור הפער, בין דברי התורה, לבין צורך המציאות, כבר בגמרא נקבעה דרך, על ידה ניתן להתנות על האמור התורה באמצעות עריכת צוואה הלכתית, וחכמים קבעו כללים רבים ומדוייקים כיצד לערוך צוואה זו.
רק עריכת צוואה שתהיה לא רק תקפה חוקית אלא גם הלכתית, נותנת מענה שלם, לאדם ירא שמים המעוניין, שגם לאחר 120 שנה שלו, לא יפגע חלילה בהוראות התורה ולא יכשיל את ילדיו בגזל או בויכוחים בינהם האם ללכת עפ"י החוק או עפ"י התורה. דוקא עריכת צוואה חוקית והלכתית תביע את רצונכם להמשיך ללכת בדרך התורה וההלכה ולחנך את ילדיכם לדרך זו.
ולא פחות חשוב, מניעת התנגדויות ומאבקים עתידיים
צוואה שמנוסחת היטב ע"י עו"ד שמתמחה בתחום, לא תותיר מקום להתנגדויות עתידיות לקיום הצוואה, וחלילה למאבקים עתידיים בתוך המשפחה. בעצם קיומה של הצוואה, יש בכוחה להביא ולחזק שלום בית בין היורשים.